Η Ενέργεια των Αρχαίων Ιερών είναι πολύ γλυκιά, καθαρή και με το που θα μπει κανείς σε ένα τέτοιον χώρο, αισθάνεται μια γαλήνη, έναν κατευνασμό των όποιον ψυχικών παθών ή ανησυχιών έχει...

Η Ενέργεια των Αρχαίων Ιερών είναι πολύ γλυκιά, καθαρή και με το που θα μπει κανείς σε ένα τέτοιον χώρο, αισθάνεται μια γαλήνη, έναν κατευνασμό των όποιον ψυχικών παθών ή ανησυχιών έχει...

Η Ενέργεια των Αρχαίων Ιερών είναι πολύ γλυκιά, καθαρή και με το που θα μπει κανείς σε ένα τέτοιον χώρο, αισθάνεται μια γαλήνη, έναν κατευνασμό των όποιον ψυχικών παθών ή ανησυχιών έχει, και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Διότι, είναι κάτι το οποίο δεν ανιχνεύεται ούτε με αρχαιολογικές σκαπάνες, ούτε με φωτογραφικές καταγραφές, ούτε με υλικές αποτυπώσεις. Είναι μια διάγνωση, που την κάνει η ίδια μας η ψυχή και το ίδιο μας το πνεύμα, καθώς εισερχόμαστε σε κάτι οικείο και Αρχαίο.
 


 
Στα σημεία αυτά έρχονται οι φίλοι μας ευρωπαίοι, έρχονται γερμανοί, γάλλοι, ελβετοί, δανοί και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με την ενέργεια του χώρου.
 
Προφανώς οι σύγχρονοι νεοέλληνες που τυρβάζουν περί άλλων πραγμάτων, το αγνοούν.
Έπειτα ξέρουμε ότι πάγια τακτική της νέας θρησκείας ήταν να ιδρύει τα ιερά της πάνω στα Αρχαία, για να «συνεχίζουν» ή να υφαρπάζουν την παλιά ενέργεια.
 


 
        Το Ιερό του μάντη και ιατρού Μελάμποδος στα Αιγόσθενα Μεγαρίδος - Γιώργος Λαθύρης. 
https://
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα (ντοκυμαντέρ)
«ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕΛΑΜΠΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΣΘΕΝΑ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ»
με τον νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα κ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ.
 
Μια περιήγηση στο Μελαμπόδειο Ιερό και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγοσθενών Μεγαρίδος (κοντά στο σημερινό Πόρτο Γερμενό), στις νότιες υπώρειες του Κιθαιρώνα.
Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.
-------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 
«Μελάμπους ὁ Ἀμυθάονος… μάντις ὥν τὴν διὰ φαρμάκων καὶ καθαρμῶν θεραπείαν πρῶτος εὑρηκώς…» (Απολλοδώρου, Βιβλιοθήκη Β 2)
 
Ο μεγάλος μάντης και ψυχοθεραπευτής των πρώιμων ιστορικών χρόνων ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιατρούς της ανθρωπότητας, υπήρξε δε και βασιλιάς του Άργους.
 
Γεννήθηκε στην Πύλο, τον 14ο π.χ. αιώνα, στο μεταίχμιο της Μινωικής προς την Μυκηναϊκή περίοδο. Υιός του Αμυθάονος και της Ειδομένης, αδελφός του Βίαντος. Γενάρχης του μαντικού γένους των Μελαμποδιδών. Εγγονός του ο μάντης Θεοκλύμενος, που αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου στην Ραψ. ο και δισέγγονος του, ο περίφημος μάντης και ιατρός Αμφιάραος.
 
Στα Αιγόσθενα της Μεγαρίδος (κοντά στο σημερινό Πόρτο Γερμενό), στις νότιες υπώρειες του Κιθαιρώνα μέσα στο αρχαίο οχυρό, βρίσκεται το Ιερό του Μελάμποδος, το Μελαμπόδειον.
Αρχαίες πηγές: Όμηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Απολλώνιος ο Ρόδιος, Απολλόδωρος, Στράβων, Διόδωρος ο Σικελιώτης.

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ