ΑΘΑΝΑΤΟΙ.!!!!. ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ....

ΑΘΑΝΑΤΟΙ.!!!!. ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ....

ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ....

16 Ιουλίου 1907: Ο Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Τσοτάκος, με τον Επιλοχία Βασίλειο Τσιμπιδάρο και δύναμη 41 ανδρών, περικυκλώνονται από τμήμα του τουρκικού στρατού μέσα στην χαράδρα Καλογερικού, κοντά στη Γέρμα της Καστοριάς και σκοτώνονται.

  

 

Ο Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας) στις 12 Ιουλίου, με υπαρχηγό τον επιλοχία Βασίλειον Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγό τον λοχία Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταύγετον) και Σώμα 50 ανδρών, κατά το πλείστων Μανιατών, ξεκίνησε για να εκδικηθεί τον θάνατον του συμπολίτη του καπετάν Λίτσα.

Συναντήθηκε με τον καπετάν Ζάκα στην Λόσνιτσαν (Γέρμα), αλλά η θέση τους προδόθηκε από τους Βουλγάρους στους τούρκους, εναντίον των οποίων, στην χαράδρα του Καλογερικού, πολέμησαν όπως οι Τριακόσιοι στις Θερμοπύλες.

  

 

Κατά την σκληρή εκείνη μάχη έπεσε υπέρ πατρίδος ο καπετάν Γέρμας, ο υπαρχηγός του Βασίλειος Τσιμπιδάρος και 23 από τους συμπολεμιστές τους, ενώ συνελήφθησαν 11 βαριά τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο οπλαρχηγός Θ. Μαντούβαλος (καπ. Ταΰγετος), ο οποίος μετέφερε στους ώμους του με μια υπερανθρώπου προσπάθεια τον ημιθανή αρχηγό του Γέρμα.

Ο Θ. Μαντούβαλος επέζησε και αγωνίσθηκε ηρωικά και πάλι εθελοντικά κατά τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα ως Ταγματάρχης πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής Αργυροκάστρου - Πρεμετής.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ellinoistorin.gr

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ